Böbrek kanseri, böbrekteki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından kaynaklanır.  Böbrek kanseri belirtileri erken dönemde gözlenmez ve genellikle başka nedenlerden dolayı yapılan tetkikler sonucu tesadüfen saptanır.

Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanseri, böbrekteki hücrelerden köken alan bir kanser türüdür. Böbrek kanserinin kesin nedenini saptamak genellikle zordur. Ancak en önemli risk faktörleri sigara ve obezitedir. Ayrıca birinci derece akrabasında böbrek kanseri bulunanlar ve yüksek kan basıncı olanlar da risk altındadır.

Böbrek kanseri, hastalığın erken dönemlerinde herhangi bir şikayete neden olmayabilir.  Bu evrede hastalık genellikle başka bir nedenden dolayı çekilen ultrasonografi ya da bilgisayarlı tomografide tespit edilir. Bu tür tümörler daha erken evrede tespit edildikleri için, hem tedavileri daha kolay olmakta, hem de kanserden tamamen kurtulma olasılığı artmaktadır.

Hastalığın ilerlemesiyle birlikte bir takım şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Bu şikayetler;

İdrarda Kan Görülmesi

Kanlı İdrar

Böbrek Bölgesinde Kitle

Ağrı

İştahsızlık

Genel Hastalık Hali

Kilo Kaybı

Tekrarlayıcı Yüksek Ateş

Yüksek Kan Basıncı (Hipertansiyon)

Kansızlık (Anemi)

Akciğerlere yayıldıysa öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma

Kemiklere yayıldıysa kemik ağrıları

Beyine yayıldıysa baş ağrısı, felç, şuur kaybı

Böbrek Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Hastalık tanısı konulduğunda eğer hastalık vücudun diğer bölgelerine yayılmadıysa böbrek cerrahi olarak çıkartılır. Böbreğin ameliyat ile alınması işlemine radikal nefrektomi adı verilir. Tümörün büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre uygulanan cerrahi işlem değişir. Böbrek etrafındaki yağ dokularıyla birlikte tamamen alınırsa bu işleme radikal nefrektomi denir. Sadece tümörün olduğu böbrek kısmı alınır, böbreğin kalanı bırakılırsa bu işleme de parsiyel nefrektomi adı verilir. Böbrek kanseri ameliyatları üroloji bölümü doktorları tarafından yapılır.

Böbreğin alınması yani nefrektomi işlemi açıklaparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Robotik nefrektomide cerrah ameliyatı, hastanın karın duvarında açılan ve her biri yaklaşık 1 cm olan küçük kesilerlerden karın içine gönderilen robotik kollar ile yapar. İnsan elinin yapamadığı manevraları yapabilme özelliği olan robotik kollar, insan elinin ulaşamadığı dar alanlara rahatça ulaşabilir. Yine açık cerrahi işlemler sırasında yaşanan el titremesi sonunu robotik cerrahide görülmez.

Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca

Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca

Üroloji, Üroonkoloji ve Robotik Cerrahi Uzmanı

Yorum yazın