Füzyon Biyopsi Nedir?

Füzyon biyopsi, prostat kanseri tanısında son zamanlarda kullanılmaya başlanan bir biyopsi türüdür. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Prostat kanserinin kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur. Prostat dokusundan patolojik inceleme için örnek doku alınması  işlemine prostat biyopsisi adı verilir.

Klasik ya da standart prostat biyopsisinde, makattan girilen özel bir ultrason eşiliğinde, prostattan iğne ile alınan küçük parçalar kanser hücrelerinin olup olmadığını anlamak için patolojik incelemeye tabi tutulur.

Klasik prostat biyopsisinde, prostatın çeşitli yerlerinden, sistematik bir şekilde, ortalama 12 adet, rastgele doku parçaları alınır. Bu işlem sırasında, biyopsi iğnesinin, prostat bezi içerisindeki kanser dokusuna isabet etmemesi ihtimali vardır. Yani biyopsi iğnesi, kanserli dokuyu ıskalayabilir. Bu durumunda, aslında var olan kanser atlanmış olur.

Prostat bezini bir mandalinaya, mandalinanın çekirdeklerini de kanser dokusuna benzetirsek, biyopsi iğnesi  bu çekirdeklere isabet etmeyebilir. Yani klasik prostat biyopsisinde yapılan rastgele örneklemeyle, var olan prostat kanserini atlama şansımız vardır.

Bu yüzden, ilk biyopside kanser saptanamayan ancak klinik olarak kanser şüphesi olan hastalara ikinci hatta üçüncü defa prostat biyopsisi yapmak gerekebilir.

Füzyon prostat biyopsisinde ise, prostattan biyopsi alınmadan önce, prostat içindeki şüpheli kanser alanları yüksek çözünürlüklü MR cihazı ile görüntülenir ve önceden tespit edilir.

Elde edilen bu görüntüler, özel bir ultrason cihazına (füzyon biyopsi cihazı) aktarılır ve bu şüpheli alanlardan biyopsi ile doku parçaları alınır. Dolayısıyla füzyon prostat biyopsisi ile prostat kanserinin gözden kaçma ihtimali çok daha düşüktür.

Prostat füzyon biyopsisi, prostat MR/TRUS füzyon biyopsiakıllı prostat biyopsisi olarak da bilinir.

Videolar

Prostat füzyon biyopsi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Prostat füzyon biyopsi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Bu Yazımızda Füzyon Biyopsi

Hakkında Bilgi Verdik

Daha detaylı bilgi için iletişim sayfasında bulunan bilgilerden ya da iletişim formundan Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Almak İçin Tıklayın!