Prostat büyümesi ya da iyi huylu prostat büyümesi, tıp dilinde benin prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinir. Prostat büyümesi, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Prostat kanseri ile karıştırılmamalıdır. Prostat kanseri ile iyi huylu prostat büyümesi, nedenleri, belirtileri ve tedavileri birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır.
Prostat Büyümesi Nedir?
Prostat Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat belirtileri, prostat büyümesine bağlı ortaya çıkan ve kişiyi rahatsız eden şikayetlerdir. Prostat bezi idrar kesesinin hemen altında bulunan ve yaklaşık 20 gr ağırlığında olan bir organdır. Prostat bezinin tam ortasından üretra adı verilen idrar kanalı geçer. Prostat idrar kanalını adeta bir halka gibi sarmıştır. İdrar kanalı mesanedeki idrarın ve meninin dışarı atılmasını sağlar.
Prostat Büyümesinin Başlıca Belirtileri;
- Sık idrara gitme,
- Gece idrara sık kalkma,
- Acil işeme isteği (Sıkışma hissi)
- Tuvalete yetişemeden idrar kaçırma
- İdrara başlamada zorluk
- Ikınarak idrar yapma ihtiyacı
- İdrarın zayıf akması
- Damla damla veya kesik kesik idrar yapma
- İdrar yaptıktan sonra mesanenin (idrar torbası) tam boşalmadığı hissi
- İşeme sonrası iç çamaşırına istemsiz idrar kaçırma
- Hiç idrar yapamama (tıkanma)
Prostat Büyümesinin Tedavisi Nasıldır?
İyi huylu prostat büyümesi tedavisi, hastalığın derecesi ve hastanın durumuna göre belirlenir. Hastanın şikâyetlerinin ne kadar şiddetli olduğu, bu şikayetlerin hastanın yaşam kalitesini ne kadar bozduğu önemlidir.
Uygulanacak olan tedavi seçenekleri başlıca şunlardır;
a- Hastanın Takip Edilmesi
Eğer hastanın şikayetleri çok şiddetli değilse hiçbir tedavi uygulanmaz ve hasta takip edilir. Hastaya iyi huylu prostat büyümesi hakkında, yaşam tarzında ne gibi düzenlemeler yapması gerektiği konusunda bilgilendirilir ve hasta belli aralıklarla kontrollere çağrılır. Bu kontroller sırasında hastaya bazı sorular sorulur ve gerekli hallerde idrar tahlili, işeme testi, PSA testi ve prostat muayenesi yapılır.
b- Prostat İlaçlarının Kullanılması
Hastanın şikayetleri orta derecede ise bazı ilaçlar kullanılır. Prostat tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır;
- Alfa Blokerler: Bu ilaçlar prostat içinde ve mesane boynunda bulunan düz kasları gevşeterek idrarın daha rahat çıkmasını sağlar. Bu grup ilaçlar prostat boyutunu küçültmezler.
- 5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri: Bu grup ilaçlar prostatın boyutunu küçülterek etki gösterirler. Ancak bu etkilerinin görülebilmesi için en az 3-6 ay düzenli olarak kullanılmalıdır.
c- Prostat Ameliyatı
İlaç tedavisi yetersiz kaldığında şikâyetleri ortadan kaldırmak ve idrar akımını arttırmak için prostat ameliyatı uygulanır. Prostat ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
Prostat ileri derecede büyükse açık prostat ameliyatı uygulanır. Göbek altından yaklaşık 4-5 cm lik bir kesi ile girilir, idrar kesesi açılarak prostata ulaşılır ve prostatın büyüyen kısmı alınır. Eskiden daha sık uygulanan açık prostat ameliyatı (açık prostatektomi), teknolojideki gelişmelerle birlikte artık yerini kapalı yöntemlere bırakmıştır. Ancak günümüzde bazı özel durumlarda hala açık prostatektomi ameliyatı kullanılmaktadır. Açık prostatetktomi ameliyatı aşaığıdaki durumlarda gerekir;
- Prostat çok büyükse (100 gramın üzerindeyse)
- İdrar kesesinde büyük taş ya da taşlar varsa
- İdrar kesesinde divertikül adı verilen balonlaşma mevcutsa
İyi huylu prostat büyümesi tedavisi için kapalı prostat ameliyatı, en sık kullanılan prostat ameliyatı şeklidir. Özel bir alet ile penisten girilerek gerçekleştirilir. Açık ameliyat kesisi olmadığı için hastanede kalma süresi daha kısadır. Hasta genellikle ertesi günü taburcu edilir.
Kapalı prostat ameliyatı, TUR ameliyatı olarak da bilinen transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan cerrahi bir işlemdir.
HoLEP prostat ameliyatı, iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde idrar kanalından girilerek kapalı olarak uygulanan bir diğer prostat ameliyatı yöntemidir. HoLEP, İngilice Holmium Lazer Prostat Enükleasyonu kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.
Bu Yazımızda Prostat Büyümesi
Hakkında Bilgi Verdik
Daha detaylı bilgi için iletişim sayfasında bulunan bilgilerden ya da iletişim formundan Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca ile iletişime geçebilirsiniz.