Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür.  Erkeklerde kansere bağlı ölümlerin önemli bir nedenini oluşturur.  Erkeklerde kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir. Hastalık genellikle 50 yaşından sonra görülmeye başlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı da artar.  Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Prostat Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Yaş

Hastalık daha çok yaşlı erkeklerde görülür. 50 yaşından sonra giderek görülme sıklığı artar.

Genetik faktörler

Bazı prostat kanserleri genetik kökenlidir. Özellikle genç erkeklerde görülen prostat kanserleri genetik kökenlidir.

Aile hikayesi

Baba ya da kardeşinde prostat kanseri görülen erkeklerin hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. hastalığa yakalanma riski babasında prostat kanseri olanlarda 1.3 kat, kardeşinde olanlarda ise 2.5 kat daha fazladır.

Irk

Hastalık uzak doğu ülkelerinde daha az görülür. Avrupa ve Amerika ülkelerinde ise daha sıktır.

Hormonlar

Hastalığın oluşumunda bazı hormonlar suçlanmıştır.

Diyet

Beslenme alışkanlıklarının hastalığın oluşumunda etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Hastalık genellikle erken evrede belirti vermez. Yapılan prostat muayenesinde ya da kan PSA değeri yüksekliğinde prostat kanserinden şüphe edilir. Böyle bir durumda mutlaka prostat biyopsisi yapılmalıdır.

Daha ileri evrelerde ise hastalarda işeme ile ilgili şikayetler, idrarın kanlı gelmesi, bel, omuz ve bacaklarda ağrı gibi şikayetlere neden olur.

Prostat Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Prostat Muayenesi

Hastalığın tanısı üroloji uzmanı tarafından konur. Prostat muayenesi üroloji doktoru tarafından yapılan bir muayenedir. Parmakla prostat muayenesi prostat kanserinin tanısı için şarttır. Muayenenin normal olması prostat kanseri olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden PSA ölçümü ve parmakla prostat muayenesinin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kan PSA Testi

PSA ‘nın normal değeri 0-4 ng/ml dir. Bazı merkezler 0-2.2 kabul eder. Kan PSA değeri normalin üzerinde ise prostat kanserinden şüphe edilir. Ancak bu mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez. Kanser dışı nedenlerden dolayı da PSA yükselebilir. PSA yüksekliği sadece prostat kanserinde değil prostat büyümesi, prostat iltihabı gibi birçok iyi huylu prostat hastalıklarında da gelişir. Bununla birlikte PSA değerinin normal olması da prostat kanserinin olmadığı anlamına gelmez.

Prostat Biyopsisi

Prostat kanserinin kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur. Biyopsi işlemi genellikle ultrason eşliğinde yapılır. Ucunda iğne tabancası olan özel bir ultrason ile maktattan girilerek prostatın 12 ayrı yerinden küçük doku örnekleri alınır. Alınan bu parçalar incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir. Son zamanlarda kullanılan bir başka biyopsi yöntemi ise füzyon prostat biyopsisidir. Bu yöntem ile prostat içindeki kanser dokusu daha doğru bir şekilde tespit edilebilir.

Prostat Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Hastalığın tedavisi evresine göre değişir. Eğer hastalık erken evrede ise yani kanser henüz prostat dışına çıkmamışsa genellikle uygulanan tedavi prostatın cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu işleme radikal prostatektomi adı verilir. Radikal prostaektomi ameliyatı açık, laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemlerle uygulanmaktadır. Robotik cerrahi yöntem ile uygulanan ameliyatın bazı avantajları bulunmaktadır.  Işın tedavisi (radyoterapi) de kullanılabilecek bir başka tedavi seçeneğidir.  Daha nadir kullanılmakla beraber, HIFU ve kriyoterapi yöntemleri de diğer seçenekler arasındadır.

Hastalık prostat dışına ya da kemikler gibi vücudun başka organlarına yayıldıysa hormon tedavisi ya da kemoterapi gibi tedaviler uygulanır.

Bu Yazımızda Prostat Kanseri

Hakkında Bilgi Verdik

Daha detaylı bilgi için iletişim sayfasında bulunan bilgilerden ya da iletişim formundan Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Almak İçin Tıklayın!