Mesane Kanseri Nedir?

Mesane kanseri, mesanenin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasındaki hücrelerden köken alan bir kanser türüdür. Buradaki hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kansere yol açarlar. Mesane kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın görülür. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Her yaşta görülebilen mesane kanseri daha çok yaşlı kişilerde ortaya çıkar.

Mesane Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Mesane kanserinin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte olası risk faktörleri şunlardır;

  • Sigara içme
  • Uzun süreli mesane enfeksiyonu
  • Kimyasal maddelere maruz kalma
  • Daha öncesinde tedavi amacıyla alt karın bölgesine radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanmış olması

Mesane Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen  belirti idrarda kan görülmesidir. İdrardaki kan genellikle gözle görülür şekildedir. Ağrısız ve pıhtılıdır.

Diğer belirtiler şunlardır;

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Acil idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrar yaparken sırtta veya alt karın bölgesinde ağrı
  • Kanlı İdrar

Mesane Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Mesane  kanserinde en önemli tanı aracı sistoskopidir. Sistoskopi kamera ve video sistemi ile mesane içinin muayene edilmesi işlemidir.

Sistoskopi sırasında,  sistoskop adı verilen ince ve tüp şeklindeki bir alet ile idrar yollarından girilerek mesane incelenmekte ve gerekli görüldüğü takdirde muayene amacıyla biyopsi yanişüpheli alandan inceleme için doku parçası alınmaktadır.

Hastalığın evrelemesinde ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi bazı görüntülenme yöntemlerine başvurulabilir.

Mesane Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Mesane kanseri tedavisi, hastalığın evresine göre değişmektedir. Tedavi seçeneğine karar vermede hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktörler etkilidir.

TUR-Mesane, mesanenin tamamen çıkarılması (radikal sistektomi) ve bağırsaklardan mesane yapılması (yeni mesane, yapay mesane)kemoterapi ve radyoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.

TUR Ameliyatı Nedir?

Mesane kanseri tedavisi, kanserin bulunduğu evreye göre değişirHastalığın erken evresinde yapılacak ilk iş, kapalı bir ameliyat yöntemi olan TUR mesane ameliyatı ile kanserin mesaneden kazınmasıdır. Bu ameliyatta idrar kanalından özel bir alet ile girilir, kanser dokusu kazınır ve parçalar vücut dışına alınarak inceleme için patoloji laboratuvarına gönderilir.  Daha sonra bir idrar sondası takılır ve işleme son verilir. Kanama ve pıhtı oluşmaması için bir gün süreyle i yıkamak gerekebilir. Genellikle ertesi gün sonda çekilir ve hasta taburcu edilir.

Yapılan patolojik incelemede, kanserin idrar kesesinin kas tabakasına ulaşmadığı tespit edilirse yani kanserin yüzeyel olduğu anlaşılır. Bu durumda yapılan TUR mesane ameliyatı yeterli olur. Ancak bazı durumlarda bu kapalı ameliyata ek olarak, hastalığın tekrar oluşmaması ya da ilerlememesi için mesane içine kanser hücrelerini öldüren kemoterapi ilaçları ya da vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren tüberküloz aşısı mikrobu verilmesi gerekebilir.  Bazen kanser tekrarlayabilir, bu durumda bu süreç  tekrarlanır, yeniden TUR mesane ameliyatı uygulanır, kazınan kanser hücreleri tekrar  patolojik incelemeye gönderilir ve bu sonuca göre tekrar bir tedavi şekli belirlenir.

Radika Sistektomi Ameliyatı Nedir?

Yüzeysel mesane tümörlerinin ilerlemesi durumunda, yapılan kapalı ameliyatta kanser kas tabakasına ilerlemiş olarak tespit edilirse ya da yüzeysel olmasına rağmen hastalık mesanenin birçok yerine yayılmış durumdaysa idrar torbası ameliyat ile tamamen alınır. Bu işleme radikal sistektomi adı verilir. Bu işlem açık ya da kapalı yani laparoskopik ya da robotik olarak yapılabilir.
Mesanenin alınması ameliyatı büyük bir ameliyattır. Bu ameliyatta mesane, mesane çevresindeki yağ dokuları, prostat, meni kesesi ile meni kanallarının uç kısımları alınır.

Mesane çıkarıldıktan sonra etraftaki lenf bezleri de çıkartılır. Daha sonra böbrekten gelen üreter adı verilen idrar kanallarının uçları bağırsaklardan alınan yaklaşık 15 cm uzunluğundaki bir parçanın bir ucuna bağlanır. Bağırsajk parçasının diğer ucu karın duvarına ağızlaştırılır. Bu işleme konduit (ileal loop) denir. Bu hastalar daha sonra ürostomi torbası denilen özel bir torba taşımak zorundadırlar. Hastanın idrarı bu torbada toplanır.

Bir diğer yöntem ise bağırsaktan yapay mesane  yapılmasıdır. Bu yöntemde 30-45 cm uzunluğunda bir bağırsak kullanılarak yeni bir mesane yapılır. İdrar kanalları bu yeni mesaneye bağlanır. Bu mesane normal idrar yoluna bağlanır.
Mesane kanseri olup da ameliyat olmak istemeyen ya da  diğer sağlık sorunları nedeniyle ameliyat uygulanamayacak olan hastalarda kemoterapi (ilaç tedavisi) ya da radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanır. Bazı hastalarda ise TUR mesane ameliyatı ile tümör dokuları alınabildiği kadar alınır ve ardından kemoterapi ve radyoterapi verilir.

Bu Yazımızda Mesane Kanseri

Hakkında Bilgi Verdik

Daha detaylı bilgi için iletişim sayfasında bulunan bilgilerden ya da iletişim formundan Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Almak İçin Tıklayın!